Sveikinimai ir padėkos

Astronomijos dienos

Visi turime svajonių. Tarp jų galbūt rasime svajonių pakilti į kosmosą kaip kosmoso turistui, o gal kaip astronautui, studijuoti  astronomiją ar inžinerijos kryptį, kad galėtų aerokosmonautikos aparatus kurti ir išbandyti. Gimnazijoje kelias dienas per nepamokines veiklas buvo galima artimiau pažvelgti į astronomiją.

Po Saule gimstame, po Saule gyvename ir nuo jos priklausome, bet ar gerai ją pažįstame? Į šį klausimą buvo galima rasti atsakymus parodoje, susipažinus su I, II klasių mokinių projektiniais darbais apie žvaigždes, jų evoliuciją ir, žinoma, artimiausią žvaigždę Saulę.

Ketvirtadienį vyko astronomijos viktorina, kurios metu, atlikdami komandines užduotis bei rungtyniaudami devyniose komandose, mokiniai galėjo pasitikrinti, ką žino ir, svarbiausia, sužinoti kažką nauja. VISI ŠAUNIAI atliko užduotis, komandose vyravo darna ir atsakingas darbas. Šaunuoliai! Sveikiname daugiausiai taškų viktorinos metu surinkusią komandą „Saturno žiedai“ (Aistė, Vincentas, Agnė, Raminta), antrą komandą „Zviozdos“ (Goda, Titas, Domas, Karolis), trečią komandą „Andromeda“ (Meida, Urtė, Marija, Evelina).

Penktadienį 15 mokinių išvyko į Kongsberg NanoAvionics įmonę Vilniuje, kur mus sutiko buvęs gimnazistas Nerijus, jau septynerius metus dirbantis šioje  įstaigoje. Jis paskaitos metu supažindino su įmonės, kuri yra mažųjų palydovų gamintoja ir palydovinių misijų tiekėja Baltijos šalyse, darbo kryptimi, nano ir kitų tipų palydovų ypatumais, jų paskirtimi, testavimu. Mokiniai sužinojo ir apie studijas, reikalingas dirbti tokio tipo įmonėse, konstruojant ar projektuojant nano palydovus. Vėliau vyko ekskursija po Kongsberg NanoAvionics patalpas, kur palydovų surinkinėjimo procesą galima buvo stebėti pro specialius langus palydovų gamybos erdvėse, kurioms taikomi griežti saugumo, patalpos sterilumo reikalavimai, bei po misijų valdymo centrą. Mokomąją ekskursiją Nerijus užbaigė atsakydamas į mokinių klausimus ir varžybomis - testuku virtualioje erdvėje. Kelios mokinių mintys po šios ekskursijos: „labai patiko, buvo labai įdomu“;  „susižavėjau naujausiomis technologijomis“; „išvyka buvo vertinga,  puiki, aplinka maloni ir informatyvi“; „plačiau suvokiau, kas yra tas palydovas“; „mielai važiuočiau dar kartą“.

Nuoširdžiai dėkojame Nerijui už šiltą, informatyvų priėmimą ir išsamius atsakymus į pateiktus klausimus. Linkime  Nerijui visokeriopos sėkmės darbuose.

Fizikos mokytoja Irena