Sveika mokykla

Gimnazijoje karaliavo vaisiai ir daržovės

Molėtų gimnazijoje nualmėjo vaisių ir daržovių savaitė „Iš mūsų sodų ant mūsų stalo“ pakeitusi tradicine tapusią „Valgyk obuolį lietuvišką“ kuri neįvyko dėl..... obuolių stygiaus visų mūsų soduose. Sveikatos priežiūros specialistė kartu su sveikatinimo veiklų ir savanorystės klubo mokiniais sutarė, kad idėja turi išlikti tokia pat – dominuoja kiti vaisiai ir daržovės.

Tad kiek pakoreguota šventė įvyko nei kiek nenusileidusi savo išmone, spalvingumu ar eksponatų gausa. Savaitę pradėjome „Moliūgai atrieda atidunda...“ diena. Nuo ryto gigantai jau didžiavosi įsikūrę valgykloje ir pasiruošę parodai. Moliūgas karaliavo gimnazijoje – sriubos, salotos, putėsiai, nuotraukų ekspozicija, informacija gimnazijos TV apie moliūgo teikiamą naudą sveikatai...

Kitos gi savaitės dienos buvo skirtos mūsų sodo ir daržo įvairovei. Nematytos paprikos, „pirštuotos“ morkos, svarainiai, gigantės cukinijos, svogūnai... kiekvienas surado vietą ant stilizuoto podiumo. Klasių kabinetai irgi puošėsi darže užaugintu dekoru Kadangi gimnazijos valgykla jau pernai pritaikė daržovėms ar salotoms „švediško stalo“ principą, tai patiekalų pasiūla, skirta suaktyvinti bendruomenės narių vaisių ir daržovių vartojimo įpročius, ypač išsiplėtė. Receptūrų ir skonių bei spalvų įvairove valgyklos darbuotojos stebino visą savaitę.

Savaitės renginius užbaigėme „Valgyk obuolį lietuvišką“ diena. Kas kiek galėto surasti ir atnešti į mokyklą obuolių, su tiek ir apsiėjome. Dvi pintines raudonšonių gimnazijos mokinių sveikatos ir savanorystės klubo mokiniai išdalijo savo bendruomenės mokiniams, mokytojams, personalui.

Smagu, kad tokią prasmingą, sveikatai palankaus vaisių ir daržovių vartojimo supratimo savaitę palaiko ir prisideda mokinių tėveliai. Gimnazijos pirmokai bei antrokai buvo patys aktyviausi su tėvų pagalba vežę sodo ir daržo gėrybes, kurias valgyklos darbuotojos vėliau panaudojo maisto gamybai, o patiekalais gimnazijos bendruomenė dar mėgavosi visą savaitę. Apie vaisių ir daržovių naudą sveikatai galima daug kalbėti, pasakoti, bet tam, kad būtum sveikas ir aktyvus jas reikia valgyti kasdieną. Tad ir mūsų tikslas yra gilinti bendruomenės sveikos mitybos nuostatas, mėgautis savo šalies, savo sodų ir daržų gėrybėmis. Ugdytis supratimą apie sezoninių ir vietiškų vaisių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai. Tikimės, kad augantiems ir bręstantiems jaunuoliams tai taps įpročiu bei gyvenimo norma.

Renginio iniciatoriai džiaugiasi ir dėkoja mokiniams, jų tėveliams, klasių vadovams, mokytojams, bendruomenės nariams, kurie sukūrė gimnazijoje spalvingą, nuotaikingą ir skanią šventę. Tai nuotaikingas, paprastas, nereikalaujantis investicijų sveikatinimo renginys, kuris jau papildė gimnazijos tradicinių sveikatinimo renginių sąrašą.

Sveikatos priežiūros specialistė Dalia Burneikienė