^Atgal į viršų

 

Molėtų gimnazija

Naujienos

Apie paauglio sveikatai palankią mitybą...

Molėtų gimnazijoje vyko sveikatai palankios mitybos mokymai tema ,,Iššūkiai šiuolaikinio paauglio mityboje“. Mokymus vedė gydomosios mitybos specialistė, tinklapio „Gydanti lėkštė“ įkūrėja Ingrida Kuprevičiūtė. Tikslas - suteikti mokiniams kokybiškų, mokslu pagrįstų žinių apie mitybos įtaką sveikatai.
Užsiėmimų metu gimnazijos pirmų klasių mokiniai buvo supažindinti su antsvorio, per mažo svorio, odos ir virškinimo problemomis, kurias sukelia netinkama mityba. Lektorė supažindino su pridėtinio cukraus žala organizmui ir jo šaltiniais, kūno simptomais, išduodančiais maistinių medžiagų trūkumą ir kaip juos pašalinti. Kalbėta ir apie saldžių gaiviųjų gėrimų visokeriopą žalą, nagrinėta, ar galima dėti lygybės ženklą tarp fizinio pasyvumo ir rūkymo. Dalyviams buvo akcentuojama, kad maistas ir sveikata turi tiesioginę sąsają. Skirtingos maisto medžiagos veikia atskiras kūno sistemas, jų trūkumas turi įtaką ligų atsiradimui, emocinei ir fizinei sveikatai. Labai svarbi maisto įvairovė racione, kasdienis daržovių ir vaisių vartojimas, kad kiekvieno žmogaus mityba būtų suderinta su fiziniu aktyvumu, nes tai padės jaustis gerai, žvaliai ir darbingai.
 
Mokymų pabaigoje mokiniai atliko praktines užduotis, kurių metu skaitė maisto produktų etiketes, mokėsi, kaip apskaičiuoti produkte esančių cukrų kiekį bei kiek daug pridėtinio cukraus yra suvartojama net nesusimąstant apie tai. Taip pat mokiniai turėjo galimybę individualiai konsultuotis su gydomosios mitybos specialiste, kaip derinti maisto produktus, kokius papildus ar mikroelementus vartoti, jei yra diagnozuotas jų trūkumas augančiam organizmui.
 
Molėtų gimnazija yra sveikatą stiprinanti mokykla, todėl Utenos raj. visuomenės sveikatos biuro iniciatyva organizuoti mokymai, mokinių teigimu, buvo informatyvūs ir naudingi. Tikimės, kad žinios padės pasirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus ir patiekalus, atsisakyti žalą sveikatai darančių saldžiųjų gėrimų ir užkandžių bei kasdien būti fiziškai aktyviais.

Mokinių savanorystės būrelio vadovė, sveikatos specialistė D. Burneikienė

Copyright © 2024. Molėtų gimnazija  Rights Reserved.