^Atgal į viršų

 

Molėtų gimnazija

Naujienos

Išvyka į renginį „Tyrėjų naktis – 2022”

Rugsėjo 30 dieną, penktadienį, Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorija kvietė į renginį „Tyrėjų naktis - 2022”. Šio renginio metu mokslininkai astronomai supažindino visuomenę su atliekamais astronominiais tyrinėjimais, ieškojimais, atradimais, jų prasme ir galima nauda.

Penkiolika gimnazistų gilinosi į astronomijos paslaptis dalyvaudami astronomų paskaitose: dr. Arno Drazdausko „Keistieji mūsų Visatos objektai”, dr. Vido Dobrovolsko „Džeimso Vebo kosminis teleskopas ir pirmieji rezultatai“, dr. Renatos Minkevičiūtės „Trumpa kosmoso istorija iki gyvybės Žemėje atsiradimo”. Po pirmosios paskaitos renginio dalyviai užlipo į bokštą, kur buvo supažindinti su 165 centimetrų teleskopu - didžiausiu ne tik Lietuvoje, bet ir šiaurinėje Europoje. Dangui išsigiedrijus, vadovaujant astronomui Sauliui Lovčikui buvo galima patiems praktiškai išbandyti profesionalų astronominį prietaisą.

Ši išvyka buvo proga praplėsti bei pagilinti ne tik astronomijos žinias, bet ir žinias apie šį gimtojo Molėtų rajono kraštą, surandant, kuo jis yra ypatingas, kuo mes molėtiškiai galime džiaugtis, o gal ir didžiuotis, ką dar šioje vietovėje galima būtų naujo atrasti, pamatyti, pažinti, kad tuo galėtume pasidalinti ir su kitais atvykstančiais pas mus. Tuo tikslu tarp paskaitų, pateikus mokytojos Irenos sudarytas užduotis bei klausimus, susijusius ir su astronomija ir ne tik su ja, gimnazistai mielai ieškojo atsakymų į klausimus: kaip vadinasi kalva, ant kurios stovi observatorijos pastatai, kodėl būtent šioje vietovėje statė observatoriją, įvardinti, kad visai netoli beveik visas tyvuliuojantis miške ir turintis dvi salas yra Želvų ežeras, šalia kurio įsikūręs ne tik Kulionių kaimas, bet ir Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Molėtų astronomijos observatorija, o ežero šiauriniame pusiasalyje yra Želvų piliakalnis ...

Fizikos mokytoja  I. Jančionytė

Copyright © 2024. Molėtų gimnazija  Rights Reserved.