Naujienos

Mokslo metų pabaiga su ugdymo karjerai renginių gausa

Nors mokslo metai eina į pabaigą, tačiau gegužės – birželio mėnesiai gausūs mokinių ugdymo karjerai renginiais. 9 trečių klasių gimnazistai sėkmingai baigė pirmuosius mokymosi metus pagal pasirinktas profesijų modulių programas Aukštaitijos profesinio rengimo centre. Grupė II – IV klasių gimnazistų, planuojančių mokytis profesinėse mokyklose, susipažino ir išbandė  profesijas Aukštaitijos profesinio rengimo centre ir Utenos regiono profesinio mokymo centre. IId klasės gimnazistai vyko į Šiaulių UAB „Rūta“, kur dalyvavo saldainių gaminimo edukacijoje. Ugdymo karjerai koordinatorė V. Mateikienė dalyvavo savivaldybės organizuotame Utenos regioninio karjeros centro pristatyme.

Užmegztas bendradarbiavimas, pradėta bendra veikla. Karjeros centro atstovė, Utenos jaunimo užimtumo skyriaus vyr. specialistė Justina Araminaitė–Pelakauskė I-II klasių mokiniams vedė paskaitą „Profesiją renkuosi pats“, mokiniai atliko užduotį „Orientacija“. Kadangi centras didelį dėmesį skirs mokinių praktinei patyriminei veiklai, šiuo metu vykdoma I-III kl. gimnazistų apklausa apie profesijas, kurias jie norėtų išbandyti praktiškai. Dvi I kl. gimnazistės Deimantė ir Paula pageidavusios gyvai išbandyti turizmo paslaugų vadybininko darbą, jau gavo karjeros centro kvietimą birželio 21 d. tai padaryti Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre. Įdomu kaip seksis merginoms? Ar pavilios ši turizmo vadybos sritis?

Mokslo metus baigė ir Vytauto Didžiojo universiteto projekto „Sumanaus moksleivio akademija“ „studentai“. Jų turėjome net 42. Vieni buvo pasirinkę Gamtos mokslų klasę, kiti Inžinerijos klasę, treti Verslumo klasę. Birželio 15 d. vykome į projekto mokslo metų uždarymo renginį, kuriame klausėmės ne tik puikių pranešimų, susipažinome su Žemės ūkio akademija kitaip, per praktines veiklas, bet ir gavome akademijos baigimo pažymėjimus.

Pavyko įgyvendinti ir Junior Achievement  (JA) projektą „Praktinio verslumo ugdymo programos įgyvendinimas Lietuvos mokyklose 9- 12 klasių mokiniams“. 19 IId klasės mokinių, susibūrusių į keturias bendroves, sėkmingai „žaidė“ verslą. Didelio pelno nepasiekė, tačiau ir nebankrutavo. Džiugu, kad 5 gimnazistai puikiai išlaikė verslumo egzaminą Verslumo įgūdžių paso sertifikatui gauti. Šie sertifikatai pravers gimnazistams stojant į aukštąsias mokyklas papildomiems balams gauti. Sveikiname Vaidą G., Kristiną M., Liną M., Emilį P. ir Aringą R.

Šiuo metu vyksta konsultacijos dešimtokams ir dvyliktokams dėl stojimų, prašymų pildymo  į aukštąsias, profesines mokyklas arba profesijų modulių programas.

                                                                 Ugdymo karjerai koordinatorė V. Mateikienė