Naujienos

„Inovacijos žemėtvarkoje“ ir „Kiek decibelų yra per daug?“

„Inovacijos žemėtvarkoje“ ir „Kiek decibelų yra per daug?" - tokiomis temomis vyko pamokos VDU projekto Sumanaus moksleivio akademijos  gimnazistams, pasirinkusiems inžinerijos klasę. 

Gimnazistai sužinojo apie taikomas inovacijas žemėtvarkoje, žemės tvarkymo svarbą, kokias žmonijos problemas išsprendžia žemės tvarkymas, kuo svarbus žemėtvarkoje dirbtinis intelektas, robotizacija. Labai nustebino dėstytojo mintis, kad tik 30 procentų pasaulio žemės yra išmatuota ir įregistruota. Dėstytojas pristatė žemės matininko ir žemėtvarkininko profesijas. Tai profesijos, kurios apima inžinerijos, informatikos, teisės, ekonomikos, aplinkosaugos ir kt. sričių žinias. Lektorius kalbėjo apie šių specialistų trūkumą darbo rinkoje.

Antroji pamoka buvo  apie garso ir triukšmo  poveikį. Užsiėmimą  vedė VDU docentas, dėstytojas Gediminas Vasiliauskas. Gimnazistai sužinojo ne tik ties kokia  decibelų riba garsas ir triukšmas yra kenksmingas žmogaus sveikatai, aplinkai ir gamtai, bet  kas yra triukšmo termometras, triukšmo lygių skalė, kas yra triukšmo žemėlapis, kam jis reikalingas, kaip apsaugoti savo klausą dirbant su triukšmingais įrenginiais (žoliapjovėmis, perforatoriais), kokios yra apsaugos nuo transporto triukšmo priemonės - tai ir apsauginiai barjerai (sankasos, pylimai), transporto priemonių racionalus paskirstymas, atsižvelgiama ir į gatvių projektavimą, viešojo transporto plėtrą, transporto priemonių tobulinimą, elektrinio transporto naudojimą.

Nustebino žinia, kad drambliai girdi garsus 20 -30 km atstumu. Garsus vieni kitiems  jie perduoda stuksendami kanopomis į žemę.

Užsiėmimo pabaigoje dėstytojas priminė pasaulinio tyrimo rezultatus, kad 8 iš 10 vaikų muzikos per ausines klauso per garsiai, todėl trečioje vietoje dažniausia sveikatos problema – klausos problema.

Pasak, gimnazistų, užsiėmimas buvo įdomus, naudingas ir suteikęs naujų žinių.  Gautas žinias „būsimieji inžinieriai“ pasitikrino  aktyviai dalyvaudami protmūšyje, kuriame nepralenkiama buvo Roberta iš IIa klasės.

Su nekantrumu lauksime kito „Sumanaus moksleivio akademijos“ Inžinerijos klasės užsiėmimo.

UK koordinatorė Valerija Mateikienė