Naujienos

Kas užkoduota augalo lape?

Žinių semiamės ne tik pamokose, bet ir dalyvaudami VDU projekte „Sumanaus moksleivio akademija“. Gimnazistams, pasirinkusiems Gamtos mokslų klasę, vyko virtualus užsiėmimas „Kas užkoduota augalo lape?“, kurį vedė VDU Žemės ūkio akademijos augalų biologijos ir maisto mokslų katedros dėstytoja Ramunė Masienė, agronomijos fakulteto dėstytojas, doktorantas, žolininkas Marius Lasinskas ir dėstytojas Aloyzas Velička.
 
Gimnazistai virtualiai susipažino su agronomijos fakulteto laboratorijomis ir jose atliekamais tyrimais, stebėjo praktinius laboratorinius darbus, plačiau sužinojo, kas yra eksplantas, regenerantas, kaip augalai auginami laboratorijos sąlygomis, sterilioje aplinkoje. Dėstytojai pademonstravo, kaip iš tik ką nuskintų kadagio spyglių pasigaminti ne tik arbatą, bet ir odos priežiūros priemonę. Mokiniai susipažino su gauromedžiu bei jo teikiama nauda žmogaus sveikatai. Gauromedis ramina nervų sistemą, o visus virusus „išveja“ šeivamedis, išgirdo, kuo naudingas raudonėlis, mėtos, dilgėlės, kodėl sveikiausias poilsis pušyne.
 
Gimnazistais stebėjo laboratorinį darbą, kaip pušų spygliuose nustatomas vitamino C kiekis, sausųjų medžiagų kiekis, kokiu būdu išgaunamas eterinis aliejus, pagal kokį požymį spėti, kad augalas išskirs daug eterinio aliejaus. Užsiėmimo metu sužinota, nuo ko priklauso sausųjų medžiagų kiekis vaistažolėse.
 
Užsiėmimas buvo įdomus, naudingas ir suteikęs naujų žinių. O jas mokiniai pasitikrino ir įtvirtino dalyvaudami protmūšyje, kuriame nepralenkiama buvo Austėja, mažai atsiliko Klaudija ir Lina.
 
Su nekantrumu lauksime kito „Sumanaus moksleivio akademijos“ Gamtos mokslų klasės užsiėmimo.

UK koordinatorė V. Mateikienė