Naujienos

Mokomės Utenos STEAM centre

Lietingą pirmadienio rytą grupė Molėtų gimnazijos III klasių biologiją besimokančių mokinių vyko į Utenos STEAM centrą. Šį kartą gimnazistai atliko tiriamąjį  darbą „Fotosintezė, fotoelektrikai: kaip „įveiklinti“ augalų pigmentus?“.

Pasiskirstę poromis, mokiniai taikė klasikinius mišinių išskyrimo ir gryninimo metodus -ekstrahavimą, filtravimą ir chromatografiją:  trynė įvairių augalų lapus, gamino ekstraktus bei vykdė chromatografiją ant silikagelio plokštelės, o trys grupės atliko ir kolonėlinę chromatografiją, išskyrė net penkis fotosintezėje dalyvaujančius pigmentus bei, dirbdami su spektrofotometru, užrašė  ir išanalizavo išgrynintų augalų pigmentų sugerties spektrus.

Be to, gautais augaliniais pigmentais mokiniai  užpildė dažais jautrinamus saulės elementus bei skaičiavo, kiek tokių elementų reikėtų, norint įkrauti telefoną.

Trys valandos prabėgo labai greitai: refleksijos metu gimnazistai teigė, kad išmoko ir sužinojo labai daug bei tikisi gruodžio mėnesį vėl tęsti tyrimus STEAM centre.

Ačiū gimnazijos administracijai už suteiktą galimybę.

Biologijos mokytoja R. Mongirdienė