Naujienos

„Tyrėjų naktis-2023”

Kiekvienų metų rugsėjo pabaigoje vyksta renginys „Tyrėjų naktis“. Jo metu daugelis Europos mokslo įstaigų mokslininkų ir tyrėjų bendrauja su visuomene. Rugsėjo 29 dieną jau septynioliktą kartą į tokį renginį  visus pakvietė Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorija. Kaip ir kas metai  gimnazistai vyko į jį.

Renginio metu pirmiausia išklausėme dr. Renatos Minkevičiūtės paskaitą „Saulė ir jos aktyvumas“. Po paskaitos dalyviai buvo palydėti į 165 cm teleskopo - didžiausio ne tik Lietuvoje, bet ir visoje šiaurinėje Europoje bokštą bei susipažindinti su profesionaliais astronominiais prietaisais. Vėliau visi norintys, vadovaujant renginio organizatoriams, galėjo saugiai per astronominius prietaisus pažvelgti į Saulės vaizdus ir ieškoti tuo metu matomų Saulės dėmių bei protuberantų. Pailsėję renginį tęsėme išklausydami ir užduodami klausimus dr. Arno Drazdausko paskaitoje „Nematomoji Visata –  juodosios skylės“.  Pasibaigus paskaitai, buvome pakviesti prie Maksutovo sistemos meniskinio teleskopo, kur astronomai  supažindino su atliekamais visatos objektų tyrimais.

Sulaukę  sutemų, turėjome progą astronomui Sauliui Lovčikui vadovaujant ir aiškinant per teleskopą stebėti  dangaus objektus: planetą Saturną, jo palydovą bei dvinares žvaigždes.

Fizikos mokytoja I. Jančionytė